Renovar-se o morir, o això diuen. I eixe perill, morir, és el que corren les “festes de setembre” o Festes Patronals de Quatretonda. Des de fa ja uns quants anys cap ací alguna cosa ha canviat en les nostres festes, o més aviat no ha canviat res, la qüestió és que alguna cosa falla. És un fet objectiu que les “festes de setembre” ja no són el que eren, però per què? Què ocorre? La resposta, al meu parer, és clara: les nostres Festes Patronals han quedat desfasades.

Si mirem les programacions de les nostres festes, almenys des dels anys 60 s’hi estan organitzant els mateixos actes. La programació pràcticament no ha canviat, mentre que la població, la seua cultura i forma de divertir-se han canviat i molt al llarg d’aquests 30 anys. Cal conservar les tradicions, molt important ja que formen part del nostre patrimoni cultural immaterial i són mostra de la nostra identitat, però perquè una tradició perdure i es mantinga viva el més important és el canvi, la renovació, l’adaptació a cada temps i generació. Com passa amb els objectes o amb els edificis que, quan deixen de tindre una funció per a les persones, si no se’ls adapta i se’ls busca un nou ús, queden abandonats, oblidats i acaben per desaparéixer. El mateix ocorre amb les festes, o serveixen per a divertir a les persones o poden acabar desapareixent.

I quins canvis concrets cal fer a les nostres Festes Patronals perquè continuen vives? Això no seré jo qui ho diga, perquè no sóc qui. Les festes són del poble i, per tant, el poble ha de triar què vol que es faça en les seues festes, com vol que siguen. I el poble què vol? Això tampoc ho diré jo, perquè no ho sé, tal vegada caldria pregunta-li-ho. No obstant, si observem la societat del nostre poble i les festes actuals d’altres pobles dels voltants, igual sí que ens podem fer una idea de què vol la gent i com són les festes del s. XXI. Un bon exemple de què demana el poble, o almenys un sector d’edat del poble i al qual van dirigides les festes principalment, podrien ser els polemitzats concerts de música en valencià que enguany pretenien organitzar els festers i festeres, els quals potser podrien ser part de la salvació de les nostres festes i a les dades em remitisc. Sense anar més lluny, divendres passat a Almussafes es concentraren més de 10.000 persones, 10.000!!, arribades de tot arreu del territori valencià en uns concerts gratuïts organitzats dins la programació de festes d’aquesta localitat i on els tres grups que actuaven eren valencians (La Gossa Sorda, La raíz i Orxata).

Però, perquè l’alcalde de Quatretonda es nega a introduir un acte com aquest a la programació de les nostres festes? En quant que, ben organitzat, podria ser tot un revulsiu per a les “festes de setembre”. Les raons per a sí fer-ho són més que suficients: Primer, un sector de població de Quatretonda ho està demanant. Segon, si tots els dies tenim orquestres, discomòbils, espectacles de varietats… on tota la música que sona és en castellà, per què no fer un dia, només un, on predomine la música en la nostra llengua? Tercer, si tots paguem els nostres impostos i tots som iguals, perquè no fer una programació variada on tots puguem tindre l’opció de divertir-nos i sentir-nos a gust? Quart, perquè no fer costat als nostres artistes, productors… a la nostra gent en general? O és que la Mare de Déu de com més lluny més miraculosa? Cinqué, aquests grups són prou econòmics i, per tant, un acte així no suposaria grans despeses. Sisé, l’èxit d’aquests concerts hui en dia és rotund, només cal vore la gran oferta de festivals i concerts que hi ha dia sí i dia també a poble sí i poble també. Fins i tot a la veïna Xàtiva, on governa el col·lega del nostre alcalde, Rus, tindran concerts de música en valencià a la seua Fira d’Agost. Així doncs, potser caldria replantejar-se la idea dels concerts de música en valencià, com caldria replantejar les Festes Patronals, perquè continuen sent atractives però sense perdre la seua essència.

Sergi Oltra Huguet

Joves amb Compromís per Quatretonda