Passada tota la ressaca festera de les Festes de Setembre i també de la Setmana Cultural, ja que més que cultural és festiva, Compromís Quatretonda hem volgut fer una valoració d’aquesta última.

Volem reivindicar que la Setmana Cultural, com el seu propi nom indica, és una setmana dedicada a la cultura, a posar en comú la cultura del nostre poble, a compartir-la entre tots els habitants, a expressar-nos i mostrar la nostra cultura als pobles veïns i al món, per a conservar-la i reafirmar-nos com a poble. I, per tant, tot i que ha de ser una setmana lúdica, divertida, interactiva, festiva, d’oci… no pot acabar convertint-se en una altra setmana de festes locals. Les festes principals dels nostre poble són les Patronals i les de Sant Pere, i la Setmana Cultural només té sentit d’existir si és per al que hem dit, per al que va nàixer aquesta setmana.

Açò que acabem de dir és el que pareix que no acabe de tindre clar el Partit Popular de Quatretonda, que al llarg dels anys d’aquesta legislatura que governa ha anat buidant la Setmana de contingut cultural i convertint-la progressivament en una de festiva. Així es demostra al programa d’actes de la recent passada edició, on una gran part d’activitats són sopars a la fresca, karaokes, discomòbils, vaquetes… totes més pròpies d’una programació de festes de Sant Pere que d’una Setmana Cultural seriosa. Cal dir que aquestes coses poden estar molt bé, tenen el seu públic i a molts, per no dir tots, ens agraden i ens agrada la festa, però no són les pròpies d’una setmana dedicada a la cultura.

Des de Compromís creiem que totes les associacions, col·lectius, grups locals han de tindre l’oportunitat d’organitzar activitats per a la Setmana Cultural, però que des de l’Ajuntament s’ha de treballar perquè aquestes activitats s’adeqüen a una setmana cultural i s’ha de fer un esforç per a promoure i organitzar activitats més serioses, més culturals, més inaccessibles a la gent habitualment… com conferències, xarrades, taules redones, projeccions, exposicions… que aporten coneixements que puguen ser interessants per a la població de Quatretonda però que no estiguen tant a la seua disposició.

I parlant d’activitats que puguen aportar coneixements i ser interessant per a la població, o que siguen un aparador del poble de Quatretonda, que mostren la nostra cultura, i parlant també d’esforç per part de l’Ajuntament per a fer una Setmana Cultural digna i seriosa, és un taller sobre com vestir un torero –per a xiquets!- una activitat apropiada per a aquesta setmana i per a la nostra localitat? Per no preguntar-nos si és apta per a xiquets.

Compromís Quatretonda considerem vergonyós que es portara aquest taller, que l’únic que pretén és inculcar als més menuts la cultura de la tauromaquia espanyola i difuminar i barrejar els nostres bous al carrer amb els bous de plaça. La figura del torero està relacionada amb un tipus de festeig taurí que no té res a veure amb els nostres bous al carrer i que, a més a més, porta intrínsec l’ús de la violència. És aquesta la cultura que vol el PP per als xiquets de Quatretonda?

No sabem si aquest taller de vestir toreros va costar diners, esperem que no. Aquest és un altre punt controvertit de l’organització de la Setmana Cultural, el repartiment dels recursos. Es disposa de diners per a les activitats o no? Doncs segons s’ha pogut comprovar una volta passada la Setmana, depén, segons activitats i, sobretot, segons organitzadors. Si Compromís o Joves amb Compromís organitza i/o participa en 5 activitats (perquè volem, està clar, perquè ens importa la cultura) no té dret a cap ajuda econòmica, en canvi altres associacions ens consta que sí han rebut ajudes econòmiques per part de l’Ajuntament per organitzar-ne. En què es basa el PP per a repartir aquests diners? Sabem que en els temps que corren hi ha prioritats a l’hora de gastar els diners del poble, però si no hi ha diners no hi ha i si hi ha o hi ha per a tots o per a ningú.

Per últim, com acabem de dir, Compromís i els Joves amb Compromís vam organitzar 5 activitats per iniciativa pròpia i sense cap ajuda econòmica perquè ens van dir que enguany no es donarien diners però que tindríem tots els altres recursos (materials, Ajuntament…), d’acord, ens conformem. Què menys?! Doncs bé, encara estem esperant l’aparició del regidor Justo per dues de les nostres activitats on ell s’havia compromés a vindre a posar en funcionament el projector que necessitàvem per a aquestes. Per sort, en una ens vam apanyar amb un altre projector d’uns particulars i en l’altra, al final, vam poder contactar amb l’electricista de l’Ajuntament que ens ho va solucionar. Aquesta és la serietat dels regidors del PP?

Compromís Quatretonda exigim una Setmana Cultural seriosa, digna, amb continguts interessants, on càpiguen tota classe d’activitats del i pel nostre poble, però que no siga més festiva i esportiva que cultural, ja que aquesta no és la seua essència ni raó de ser. Així com també exigim un repartiment just i igualitari dels recursos per a la seua organització com per a tot el que faça l’Ajuntament.